Uitleg druktechnieken

Full colour
Waar letterpress een hoogdruktechniek is, is full colour een vlakdruktechniek. Op een moderne pers wordt jouw ontwerp met vlakke platen op het papier gedrukt. Met een vlakke plaat kunnen we het drukbeeld niet diep in het papier drukken, maar we kunnen wel full-colour illustraties en foto’s drukken.

Digitale folieprint
Digitale folieprint wordt machinaal geprint en kan alleen aangebracht worden op full colour bedrukte kaarten. De benaming zegt het al, de folie wordt geprint. Hierdoor ligt de folie op de kaart. Digitale folieprint is beschikbaar in zilver, koper/brons of goud. Deze manier van folie toepassen is beduidend goedkoper dan een foliedruk of letterpress maar ook de mogelijkheden zijn beperkter en de kwaliteit ligt lager.

Foliedruk met stempel (verdiept)
Foliedrukken doen we op een oude letterpers. Een foliedruk kaart wordt gemaakt met een verdiept drukbeeld. We vervangen echter de inkt door een mooie folie. De foliestempel van jouw ontwerp wordt verwarmd, zodat de folie door druk en warmte op het papier hecht. Net als bij letterpress kunnen we de folie verdiept in het papier drukken, de diepte van de druk is afhankelijk van het gekozen papier.
Er zijn veel soorten folie beschikbaar: metallic, kleur, transparant, zelfs holografische folie. Vraag ons naar de mogelijkheden van foliedruk.

Letterpress (verdiept)
Letterpress is het Engelse woord voor boekdruk. Met een verhoogd drukbeeld wordt op een oude letterpers de inkt op het papier gedrukt. Vroeger met letters van lood, nu met een stempel. Van jouw ontwerp maken we een drukstempel en drukken met veel kracht de inkt diep in het zachte papier. Het ziet er indrukwekkend uit, en dat voel je.

Blinddruk
Een blinddruk is een indruk in het papier, met een stempel, maar zonder inkt of folie. Jouw ontwerp wordt in het papier gedrukt, dit kan inwaarts (naar beneden) gedaan worden maar ook uitwaarts (naar boven) gedrukt worden, dit laatste noemen we een preeg. Dit geeft vaak een subtiele en chique indruk aan jouw kaart of label.

Kleur op snede
De zijkanten van een geboortekaartje kunnen ook bedrukt worden. We noemen dit kleur-op-snede. Bijna alle kleuren zijn mogelijk, zelfs goud, zilver, wit en fluor.